A ló által az emberre gyakorolt fizikai hatások

A ló a természet része és így vált az emberi élet részévé is. Mozgása ritmusos, egyenletes, rugalmas, háromdimenziós, amely az emberi szervezet számára rendkívül hasznos fizikai hatásokkal rendelkezik:
Fokozza a medence, a gerincoszlop és a vállak mozgékonyságát => izületi mozgékonyság.
Aktivizálja, vagy lazítja a felegyenesedésért, a gerinc tartásáért felelős izmokat => izomtónus szabályozás.
Helyes mozgások automatizálása, a törsz fiziológiai beállítása mozgásdialógus által=> mozgáskoordináció.
Az izmok folyamatos összehúzódása és elernyedése, folyamatos munkavégzés => izomerő fejlesztés.
A ló háromdimenziós mozgásának követésében és értelmezésében születik meg és fejlődik a => mozgásérzékelés és a tértudatosság.
Az egyensúlyzó szervünk folyamatos ingerlése révén, amely a szervezet érzékszerveinek koordinátora, nemcsak az érzékelés, hanem az agyhoz kötött bizonyos funkciók (számolási-, olvasási, beszéd- és írás készség) is jelentősen javulhat => szomatoszenzoros integráció

A rendszeres mozgást, mozgatást, amelyet a lovaglás jelent az egészséges test is igényli, a betegekben pedig a gyógyítás, a funkció visszaállítása céljából alkalmazzuk.
A lovon kialakított helyes testtartás a földön járáshoz hasonlítható, amely kíméli az izületeket, optimálissá teszi a terhelést, egyenletessé a kopást, könnyíti a légzést, összehangolja a különböző testrészek mozgását. Ez a könnyed biomechanikai egység így lesz képes hosszú időn át ellátni a feladatát.

A ló csak akkor képes a hátán lévő súlyt egyensúlyban hordani, ha ez a „súly”, a lovas, azt rugalmasan feszes ülésével megkönnyíti. Helyes ülés esetén a lovas valamennyi izülete együtt mozog, ringatózik a lóéval. Így valósul meg a szorongásmentes, harmonikus együttműködés, amelynek nem csak üteme, hanem szinte dallama is van. A rugalmasan feszes hát miatt a lovas „magas”, keze laza és független, hosszan lenyúló combok, feszültségmentesen hajlított térdek, szabad, a lóhoz simuló csizmák teszik tetszetőssé.
Ezen hatások eredőjeként élhetjük át azt az élményt, amelyet lovasérzésnek nevezünk.

Leave a comment